Magyar English

Indul a karácsonyi roham a játékpiacon

- Hírek

Budapest, 2020. november 12. – Érkezik a játékpiac legerősebb időszaka az évben: a karácsonyhoz kapcsolódó vásárlások az éves forgalom közel felét adják a REGIO JÁTÉK adatai szerint. A vállalat becslése alapján idén az online átlagos kosárérték 11.000 Ft, míg az áruházi 8.800 Ft lesz. Friss felmérésükből többek között az is kiderül, hogy idén a szülők kreatív- vagy társasjátékot, továbbá LEGO-t vásárolnak legszívesebben gyermeküknek.

 

A REGIO JÁTÉK 1500 fős mintán végzett friss kutatása alapján idén a szülők 40 százaléka 5-10.000 Ft között, 50 százaléka 10.000 Ft felett költ egy gyermek karácsonyi ajándékára. „Korábbi évek tapasztalatai alapján a magyar játékpiac csaknem fele az év végi időszakban realizálódik, ami 2020-ban 25-27 milliárd forintos forgalmat jelenthet. Az ünnepek előtt több és magasabb értékű játékok is bekerülnek a kosárba, ezért egy átlagos vásárlás végösszege ilyenkor online 11.000 Ft, hagyományos bolti beszerzéskor 8.800 Ft” – mondta el Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője. Felmérésük alapján idén jellemzően 2-3 különböző meglepetést találnak a gyermekek a fa alatt, a legnépszerűbb játékkategóriák pedig a kreatív, fejlesztő játékok, a társasjátékok és az örök klasszikus LEGO készletek lesznek.

 

Duplájára nő az online és mobilról érkező vásárlások száma

A kutatásban résztvevő szülők többsége októberben (22%) és novemberben (55%) kezdi a karácsonyi ajándékok beszerzését, decemberben mindössze 12,5%-uk, az utolsó pillanatban pedig 2%-uk vásárol meglepetéseket. „Az előző évek tendenciáját követve tovább növekszik az online vásárlások, valamint a mobilról érkező tranzakciók száma is, mindkét mutató esetében idén dupla akkora változást mérünk 2019 azonos időszakához képest” – árulta el a marketingvezető. A felmérésben közreműködők 67%-a fog interneten keresztül ajándékot vásárolni, szerintük ilyen módon könnyen összehasonlíthatók az árak, egyszerűbb a folyamat, és a vírushelyzet miatt biztonságosabb is. „Minden második válaszadónk követi az online elérhető promóciókat, mint például egy ingyenes házhozszállítás akciót vagy a Black Friday kedvezményeket, ezek pedig mind a digitális térbe terelik a vásárlókat. Hozzá kell tenni azonban, hogy a hagyományos áruházi vásárlás továbbra is biztonságos, de szem előtt kell tartani a frissített nyitvatartási időket” – mondta el Gyaraki Dávid.

 

*********************

KERETES

A REGIO JÁTÉK fogyasztóvédelmi referensének legfontosabb tanácsai játékvásárlás esetén:

  1. Elemes játékok: vegyük figyelembe, hogy a gyári csomagolásba általában próba elemeket tesz a gyártó, a vásárlás után érdemes tartósabb elemre cserélni. Amikor megvettük az elemes játékot, figyeljünk rá, hogy a csavarral rögzített elemtartó doboz csavarja ne lazuljon ki, időnként húzzuk meg!
  2. Társasjátékok: a gyártói ajánlást az életkorra vonatkozóan vegyük figyelembe, hiba lehet, hogy a kicsi testvér is odaül társasozni, és elkapja a kisméretű dobókockát vagy bábot, ami fulladásveszélyt jelenthet. A csomagoláson jelölve van a 0-3 éves korig tiltás, vagyis hogy a játék 3 éves kor alatti gyereknek nem való.
  3. Funkcionális játékok (pl. hintaló, gyerekhinta): játék közben a szülő semmiképpen ne távolodjon el karnyújtásnyinál nagyobb távolságra gyermekétől!
  4. Játék babakocsik: igaz, hogy a játék babakocsi sokszor élethű másolata a valódi babakocsiknak, mégsem lehet bele kisállatot vagy kisgyermeket tenni, mert teherbírása nem megfelelő, és sérülés keletkezhet.
  5. Kreatív készletek: a termék doboza jelzi a termék tartalmát, így a szülő meg tudja ítélni a kreatív készlet nehézségi fokát. Bár a játéküzletek által forgalmazott gyurmákra és festékekre igaz, hogy nem tartalmaznak az egészségre ártalmas anyagot, ettől függetlenül ügyeljünk rá, hogy szembe, szájba ne kerüljenek, mert nem alkalmasak étkezési célra.
  6. Hintaló: a gyermek lábának le kell érni róla a biztonságos használathoz. Ha nem ér le a lába, és túlhajtja a gyermek a hintalovat, leborulhat róla. Figyeljünk, hogy az éles sarkoktól távol legyen a játék! A vásárlás során a szülő mérje fel a helyes nyeregmagasságot!
  7. Puzzle: vásárlása 2 éves kortól jellemző, akkor még nagyobb darabokkal, amely a kicsik szín- és formavilágának megfelel. A nagyobb gyermekeknek nagyobb darabszámú és kis darabokból álló kirakós vásárolható már. Itt is figyeljük a gyártó korcsoport ajánlását, mert magáról a képről nem állapítható meg mindig a puzzle nehézségi foka.

 

KERETES VÉGE

*********************    

              

TOP 10 játékkategória a 2020-as ünnepi időszakban a REGIO JÁTÉK becslése alapján:

  1. Társasjáték, kártya
  2. LEGO
  3. Kreatív, fejlesztő
  4. Autó, jármű
  5. Baba, babakocsi
  6. Bébijáték, kellék    
  7. Szerepjáték
  8. Plüss
  9. Játékfigura
  10. Diavetítő, diafilm    

 

TOP 10 játék a 2020-as ünnepi időszakban a REGIO JÁTÉK becslése alapján:

  1. Go Master Youtubers
  2. Zingo
  3. Kalózkaland
  4. Baby Born
  5. Mimi és Fluffy
  6. Első csótánykám
  7. Mazzy és Woki
  8. Minecraft Builders
  9. Zsákbamacska
  10. Baby Gemmy

 

A kutatás háttere:

A sajtóközleményben szereplő adatok a piacvezető REGIO JÁTÉK saját értékesítési adatain, valamint egy 2020. november 4-10. között elvégzett online kutatáson alapulnak, melyben 1526, általánosiskolás-korú gyermeket nevelő szülő vett részt. A kutatás nem reprezentatív Magyarország lakosságára nézve, de az adatok alkalmasak a szokások és tapasztalatok szemléltetésére.