Magyar English

3-5 ezer forintot költenek a magyar szülők húsvéti ajándékra

- Hírek

Budapest, 2020. március 24. – A magyar szülők jellemzően 3-5.000 forintot költenek idén gyermekenként húsvéti ajándékra a REGIO JÁTÉK friss kutatása alapján. A rendhagyó körülmények miatt a legtöbb esetben online vásárol a nyuszi, a kosárérték idén átlagosan 10.000 forint körül alakul a játékkereskedő értékesítési adatai alapján. Az ünnepi kosárba többnyire édesség, játék és mesekönyv kerül. A családok több mint fele szűk körben ünnepel, míg mások óvintézkedések betartásával látogatják meg szeretteiket.

 

A REGIO JÁTÉK 2406 fős mintán végzett kutatásában résztvevők közel 30%-a 3-5.000 forint értékben vásárol ajándékot, a szülők egyötöde pedig 7.000 forintnál is többet szán a húsvéti meglepetésre gyermekenként. „Az élet úgy hozta, hogy idén is rendhagyó módon ünnepelnek a családok, ezért sok szülő olyan ajándékkal lepi meg gyermekét, amellyel a lakásban is tud játszani, továbbá a szezonnak megfelelően előkelő helyen végeztek a kreatív készletek és társasjátékok mellett a szabadtéri játékok is” – ismertette a kutatási eredményeket Gyaraki Dávid marketingvezető. A felmérés szerint a játékok mellett édességet, mesekönyvet és kifestőt is hoz a nyuszi.

 

A kialakult helyzetben megváltoztak a vásárlási szokások: a lehetőségek beszűkülésével a legtöbben online választanak ajándékot, a megkérdezettek 53%-a 1-2 héttel, 31%-a több héttel az ünnep előtt szerzi be a meglepetéseket, míg az utolsó pillanatra a tavalyi 30%-kal szemben idén csak 16%-uk hagyja a vásárlást. „Az elmúlt egy évben a szülők megtapasztalták, hogy a webáruházi vásárlás más, mint a játékbolt, ahol azonnal haza tudják vinni a kiszemelt játékot, így korábban megrendelik az ajándékot, hogy biztosan odaérjen az ünnepre. Az online kosárértékünk húsvétkor 10.000 forint, ami jelentősen megközelíti a játékpiac legerősebb időszakának, a karácsonynak az átlagos értékeit” – mondta el a marketingvezető.

 

Idén is inkább szűk körben ünnepelnek a családok

A felmérés alapján a járványügyi helyzet miatt 10-ből 6 család szűk körben ünnepel, a többiek pedig különböző óvintézkedések betartása mellett látogatják meg szeretteiket. „Azok a családok, amelyek otthon maradnak, online és telefonon keresztül tartják majd a kapcsolatot, átlagosan a válaszadók fele fog ily módon kellemes ünnepeket kívánni a nagyszülőknek és barátoknak” – tette hozzá Gyaraki Dávid. A rendhagyó körülmények azonban nem szabnak gátat a húsvéti programoknak, a dobogóra idén is a tojásfestés (65%), a tojásvadászat (61%) és a süteménykészítés (47%) került fel.

 

****************************************

TOP5 játékkategória húsvétkor a REGIO JÁTÉK adatai szerint 2021-ben:

 1. Kreatív, fejlesztő játékok
 2. Szabadtéri játékok
 3. Társasjátékok
 4. LEGO készletek
 5. Plüssjátékok

 

TOP10 játék húsvétkor a REGIO JÁTÉK adatai szerint 2021-ben:

 1. Gravitrax alapkészlet
 2. Kristálykészítő szett
 3. Vízibomba töltő
 4. Első csótánykám társasjáték
 5. LEGO Friends Kutyus napközi
 6. Fluffy kutya
 7. Lotti Karotti társasjáték
 8. LEGO City Elit rendőrségi hajószállító
 9. Íjász készlet céltáblával
 10. Buborékfújó

 

****************************************

A kutatás háttere:

A sajtóközleményben szereplő adatok a piacvezető REGIO JÁTÉK saját értékesítési adatain, valamint egy 2021. március 12-16. között elvégzett online kutatáson alapulnak, melyben 2406, 14 év alatti gyermeket nevelő szülő vett részt.